lördag 29 december 2007

God kräftsoppa

2 msk margarin
2 grovrivna morötter
4 msk vetemjöl
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
1 burk kräftost 400 g
1 burk creme fraiche 2 dl
1 pkt fryst dill (eller en kruka)
1-2 burkar kräftstjärtar

Gör så här:
Fräs morötterna i margarin. Rör i mjöl, fiskbuljong och vatten. Koka upp.
Lägg i dill, creme fraiche och kräftost.
Koka ihop minst 30 minuter.
Rör i kräftstjärtarna precis före servering, låt ej koka mer.


Bonustips: Bra sajt för att söka recept.

torsdag 27 december 2007

Saffranspotatis

Det här behövs till 2 portioner:
350-400 g potatis
1/2 dl kokande vatten
1 kuvert saffran
1/2 rödlök
1/2 msk vit balsamvinäger
1 msk matolja
1 tsk grovmalen senap
1/2 tsk salt
3/4 dl grönsaksbuljong
Ugn: 225 grader

Gör så här:
1. Lägg saffranet i en liten skål och häll över 3 msk kokande vatten. Låt det stå och dra ca 8-10 minuter.
2. Skala potatis och lök. Skär dem i klyftor. Lägg dem i en eldfast form.
3. Blanda samman saffransvattnet med balsamvinäger, matolja, senap, salt och grönsaksbuljong. Häll det över potatisen.
4. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den mitt i ugnen. Stek potatisen ca 30 minuter. Ta bort folien och rör om. Ställ tillbaka formen utan folie och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Fikonfyllda oxrullader med glöggsås

Servera rulladerna med saffranspotatis.
Det här behövs till 2 portioner:
300 g lövbiff
salt, peppar
2 1/2 dl buljong
Fyllning:
3 torkade fikon
2 msk finhackad rödlök
1 tsk kapris
1 msk hackad persilja
1 krm kryddpeppar
Sås:
2 dl sky
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1/2 msk soja
2 msk glögg
salt, peppar

Gör så här:
1. Hacka fikonen ganska fint. Skala och finhacka löken. Hacka kapris och persilja. Rör samman alla ingredienser till fyllningen.
2. Lägg ut köttskivorna och krydda dem med salt och peppar. Fördela fyllningen på dem. Vik in långsidorna lite och rulla ihop rulladerna från kortsidan. Fäst med tandpetare.
3. Bryn rulladerna gyllene runtom i lite matfett. Lägg över dem i en liten gryta och tillsätt buljongen. Låt rulladerna sjuda på svag värme under lock ca 40-50 minuter. Ta upp rulladerna med hålslev, sila skyn och mät upp den.
4. Häll 2 dl sky i grytan. Rör ut mjölet med lite av grädden. Vispa ner det i skyn tillsammans med resten av grädden, soja och glögg. Låt allt koka ca 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Lägg eventuellt ner rulladerna i såsen och låt allt bli genomvarmt.
5. Bjud saffranspotatis, gelé eller lingon och pressgurka till.

måndag 17 december 2007

Frukostbröd med lingon

Lingonbröd


2 st


3 dl vatten
1 dl rågkross
1/2 dl vetekli
2 msk linfrön
50 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl matolja
2 dl lingonsylt
2 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl

Ugn 200 grader


Gör så här


1. Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. Koka samman till en tjock gröt, ca 5-7 min. Låt gröten svalna till rumstemperatur.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma gröten, vatten, olja, lingonsylt och salt. Blandningen ska vara fingervarm. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta sedan degen kraftigt med degkrokar. Låt den jäsa under bakduk 30-40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och baka ut till två avlånga limpor. Smörj och mjöla två 1,5-liters avlånga brödformar och lägg i limporna. Låt jäsa under bakhanduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Frusen hallon-cheesecake med blåbär

6-8 personer

200 g chocolate chip cookies
50 g smält smör

Fyllning


2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt

Garnering


2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär

1. Täck botten på en springform, ca 22 centimeter i diameter, med bakpapper. Krossa kexen till fina smulor och blanda ner smöret. Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten på formen. Ställ formen kallt.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med 1 dl av sockret vitt och pösigt.
3. Mosa hallonen och rör ner i äggsmeten. Vispa grädden och blanda ner den.
4. Vispa äggvitorna med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitorna i hallonkrämen och häll massan i formen. Ställ formen i frysen i 4 timmar.
5. Ta ut formen från frysen och bre på blåbärssylten. Garnera med hallon och blåbär. Låt cheesecaken stå i rumstemperatur ca 30 minuter före serveringen.